Füvet! De melyiket?

Biztos már ti is megfigyeltétek, hogy a kertetekben vagy az utcán többfajta fű van. Az egyik a vékony, rövid szálú, amit általában fűmagról vetnek el. A másik a gazfű, ami jó hosszú szálú és sokkal vastagabb, kevésbé fényes színű. Ezekben a füvekben nagyságrendekkel több a tápanyag és a vitamin, mint az ültetett társaikban. Ezért, ha tehetjük, inkább ebből szedjünk a kis kedvenceinknek.

 

 

Hmm, nyami, de finom.

Jé, ezzel még kardozni is lehet!

Minden út a kerékhez vezet, avagy elkészültek a ketrecek!

Így néz ki mindkét ketrec alapja. 145 cm magas (ebből 45 cm az alsó rakodórész), 90 cm széles, 63 cm mély. Igaz, hogy két ketrec épült, de négy lakórész van benne, ugyanis mindkét ketrecbe készült középen egy elválasztó rács is. Liza és Monte ketrecének elválasztó rácsánál van egy átjáró, amin szabadon közlekedhetnek, ha együtt vannak. Most ez nem üzemel (tehát a karika le van szedve és oda van drótozva egy kocka alakú műanyag, ami meggátolja a közlekedést a két lakórész között), mert Liza pihen és a kicsikkel foglalkozik, de ugyanúgy tudják puszilgatni egymást a rácson keresztül is. A kisbabák és Liza is kapnak Montétól mindig lefekvés előtt sok-sok puszit. Ha már nagyobbak lesznek egy kicsit, akkor át is mehetnek majd az apjukhoz látogatóba, mindenki nagy örömére.

Arra figyeltem, hogy az építés során minden olyan dolgot megvalósítsak, ami a bolti ketreceknél nem adott és így kényelmetlenséget okoz. Például mi úgy csináltuk meg a ketrec elejét, hogy az egész nyitható legyen, így megkönnyítve a berendezést, a takarítást meg még sok mindent. És ebben a nagy ajtóban van egy kisebb ajtó, ami a mindennapi érintkezést szolgálja.

 

 

A mókuskerekek alá került egy-egy nagy tepsi macskaalommal. Ez a dolog annyira bevált, hogy többé nem teszek úgy fel kereket, hogy nincs alatta egy tepsi. Ugyanis nálunk a kerekezés közben termelik a legtöbb kakit, ami ilyenkor szépen a helyére potyog. És pisilni is csak egy pillanatra állnak meg, ami szintén az alomba kerül.

A maradék és az itthon talált faanyagokból megépítettem a szénatartóinkat. Hát, ilyen lett, a célra megfelel, igaz, ahogy sejtettem az első az volt, hogy megrágták a farudakat, csak utána jött a széna evés. Nem gond, remélem kibírja egy ideig, mielőtt szétesne. A szénatartóba csak a szárított bolti szénát kapják, a naponta többször szedett fű és gazkeveréket pedig az egyik emeletre teszem, ahol pillanatokon belül elfogy.

 

 

A ketrec aljára és az emeletekre csempe került, hogy védjem a fát a szennyeződéstől és hogy könnyen tisztítható legyen. A házban fellelhető összes megmaradt csempefajtából lehoztam párat a padlásról, hogy úgy illesszem be a különböző alakú és méretű csempéket, hogy a lehető legjobban takarjon. Ezért elég színes lett a kinézet, de igazából engem nem, a degukat pedig még ennyire sem zavarja. Kicsit féltem attól, hogy Liza a beköltözés után az új ketreccel lesz elfoglalva és nem a babákkal, de szerencsére a félelmem alaptalan volt, mert miután mindent kipróbált, megkóstolt, akkor a babáknak épített egy új fészket és megszoptatta őket.

 

Tovább»

A tavasz ajándéka

Évek teltek el úgy, hogy eszembe se jutott füvön és körömvirágon kívül mást is szedni a kertünkből a deguknak. De múlt hétvégén kint sétálgattam a kertben és nézegettem, hogy nőnek a virágaink. Ekkor akadt meg a szemem a tyúkhúron, amit eddig csak a csirkéknek szedtem. Olyan szép, dús, zsenge hajtások bújtak elő a nedves földből, hogy muszáj volt behoznom belőle a deguknak is. Biztos, ami biztos, előtte azért utánanéztem, hogy ehetik-e. Kiderült, hogy fogyasztható a levele, a szára és a virága is. Ráadásul a friss zsenge levelei kalciumot, káliumot, A, B és C-vitamint tartalmaznak. Mikor bevittem én is megkóstoltam, ugyanis emberek is fogyaszthatják, zsenge zöld íze volt, kellemes, üdítő. Nem voltam biztos abban, hogy megeszik majd, de miután adtam mindenkinek egy szálat, már bántam, hogy csak most hoztam be először ebből a finomságból. Azóta már mindenki marékszámra eszi, és ezzel laknak jól. Ennél egészségesebb nincs is.

 

A babák tegnap voltak 2 hetesek. Gyönyörűek, már eszegetnek, a tyúkhúrt is kóstolgatták. Kiderült, hogy megint született pár foltos degu, most kezdenek el kijönni rajtuk a foltok.

Növögetünk

 

Liza harmadik alom babái holnap este lesznek egy hetesek. Már javában zajlik a kézhezszoktatás, amit én minden nap többször is kihasználok, mivel ekkor a picik az én tenyerem melegségére alszanak el, miközben én halkan beszélek hozzájuk, közel hajolva, hogy a meleg levegő őket érje, ettől nagyon el tudnak lazulni és úgy alszanak, mintha Liza hasa alatt feküdnének.

 

A múlt ismétli önmagát

Április elsején este Lizát újra külön tettem. Ilyenkor mindig közelebbről szemügyre veszem mi a helyzet odalent. Az már napok óta világos, hogy tele van tejjel, a cicijei megnőttek, a szőr már nem takarja őket. Mikor lent is megvizsgáltam, láttam, hogy ki van tágulva. Akkor már tudtam, hogy aznap fog szülni. Aprítottam neki ebből a praktikus 200 darabos zsebkendőből, ő pedig szépen fészket épített belőle. A sötétben magára hagytam, este tízkor is csak annyi időre lestem meg, hogy megbizonyosodjak a szülésről. Nem tévedtem, Liza épp egy babával beszélgetett. Reggel mentem vissza hozzájuk, hogy megtudjam a végleges létszámot. A súlya alapján két babára számítottam, de a négyben még reménykedtem. Liza első szülésekor 390 grammal 6 babát, második alkalommal pedig 360-nal 2 babát szült. Liza most, a harmadik szülésénél 352 grammal ismét 6 kisbabának adott életet és a nemek aránya megegyezik az előző hatoséval. Tehát ennyit arról, hogy a súly és a pocak mérete alapján tippeljek. A babák egészségesek, elevenek, jó illatúak és bársonyosak. Liza is jól van, már menne a dolgára, de azért tudja, hogy most egy ideig a babákkal van a helye...

 

 

 

KÉK DEGUK


Köszöntelek

a blogomon!

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kék Csoda Tenyészet

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
A blogom előzményét a

kekdeguk.blogger.hu

oldalon nézhetitek meg.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Folyamatosan van nálam eladó
 Versele-Laga Crispy Pellet Chinchilla & Degu
prémium eledel.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ha kérdésed van,

írj bátran:


meki_15@freemail.hu

 
vagy hívj nyugodtan:


06202367387

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

D.E.G.U.

Don't Ever Give Up 

Soha ne add fel

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Csak két nap van az évben,
 amikor semmit nem tehetsz:
 az egyik a tegnap,
a másik a holnap.

Tehát csak a MA a
megfelelő nap arra, hogy
 szeress, hogy higgy, és
 elsősorban, hogy élj!

Dalai láma

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Álmodozni csodálatos dolog.
 Annál csak egyetlen
 jobb dolog van.
Tenni valamit az
álmainkért, hogy
 megvalósuljanak.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

"Tenyésztésbe csak
annak szabad belekezdeni,
 aki érez magában
 elkötelezettséget,
 áldozatkészséget,
 az adott fajta iránt érzett
 rajongást, amely arra
ösztönzi, hogy szakszerű,
 szüntelen gondoskodást,
 törődést biztosítson az
állatok számára, amely
 az egészséges testi és
lelki fejlődésükhöz
 elengedhetetlen. Szüntelen
tanulnia kell, szaktudását
bővíteni, azért, hogy tenyésztői
munkája eredményes legyen,
 hiszen a tenyésztésnek az
 a célja, hogy az adott
 fajtát jobbá tegyük,
 mind küllemben,
 mind egészségileg.
  A tenyésztői munka
lemondásokkal és
áldozatokkal jár,
hiszen a kiállításokra,
amelyek révén a tenyésztő
 visszaigazolást kaphat
a munkája eredményességéről,
sokat kell utazni, mindez
időbeli és anyagi
áldozattal jár. De annak,
 aki ezt a nemes célt tűzte
ki maga elé, mindez nem
is jelent akkora áldozatot,
hanem egy kellemes
kikapcsolódást, egy
 életformát jelent.
A folyamatos szakmai
fejlődés pedig újabb
 kihívásokra ösztönzi
a tenyésztőt."

  Írta: Zeitler Enikő (MEOE által
 képesített tenyésztő)

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Videóim:♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

A kívánságok szolgálhatnak tanácsként, célként vagy útmutatóként. Lehet, hogy kívánságok formát öltött vágyak. Olyanok, mint valamilyen nyelv, amely az életedről mesél, és arról, ami benned működik. Ebből felismerheted, hogy nem minden kívánságnak az az értelme, hogy beteljesüljön. A legfontosabb, hogy megértsük őket.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Degubeszéd...
Senki sem érti,
mégis mindenki
küzd azért,
hogy megértse.
De, ha mi már
elrontottuk a
sajátunkat,
legyen ez csakis
az ő titkuk.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Deguszerelem

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 "Szeretni azt jelenti,

hogy elfogadjuk azt,

ami volt, ami van,

ami lesz, és azt,

ami még nem történt meg.

Nem feltétlenül azok a

boldog és kiteljesedett

személyek, akiknek minden

dologból a legjobb van,

hanem azok, akik a

legjobbat tudják kihozni

mindabból, amijük van."

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Vers a deguimról

Vers a deguimról

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Díjak, amiket kaptam

diamond blogger

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

C Í M K E F E L H Ő
HTML

2013.05.10-től

Flag Counter