"Szárnyal a gazdaság."

Mondta ezt egy járókelő, miközben segítségünkre sietett a dombon feltolni egy kis gurulós kocsin az óriás fa lapokat... Milyen igaza van. Mióta eladtuk a kocsinkat minden nagyobb dolgot, amit haza akarunk vinni, meg kell szenvedni vele. Így hát szép lassan beszereztem a ketrecépítéshez szükséges dolgokat... gyalog. A dróttal 3 megállót/20 percet sétáltam. A fa lapokat apukámmal és öcsémmel szenvedtük haza. Még jó, hogy erős emberek. Két ketrec készül majd, egy Lizának és Monténak, egy pedig Marcinak, Lilinek és a két új kislánynak, Lotténak és Luisének.

OSB lapok

Ponthegesztett drótháló

Megszerették egymást!

Lili és az ikrek - akiket hosszabb gondolkodás után végül a két Lottiról neveztem el: Lotte és Luise - hétfő óta egy ketrecben laknak. A második találkozás során már bent hagytam Lilit a picik ketrecében egész délután. Látszódott, hogy akkor a kicsik még egymás társaságát keresték, de egyre többet mentek Lilihez, aki rendes mamaként hamar elfogadta őket.

 

 

A kicsik egyébként szépen nőnek, már mindketten átlépték a 100 grammot. Sikeresen átszoktattam őket a Versele Laga Chinchilla Complete eledelre, és szerencsére Lilike is azt eszi már. Szeretnek így hármasban szénázni, főleg azzal a finom MultiFit kiegészítővel keverve. Plusz tettem bele nekik még szárított Naturland kamillát. Odavannak érte. Alig várom már a normális tavaszi időt, hogy végre friss füvet is tudjak nekik adni. Egy hete már elkezdtem őket újra a friss fűevésre átállítani, napi 6 szálnál tartottunk, erre leesett ez a fránya hó. És sajnos, ha egy nap kimarad friss fű evés nélkül, akkor elölről kell kezdeni az egész szoktatást, nehogy elkezdjen menni tőle a hasuk. Tehát, ha elolvadt a hó, akkor irány a kert...

A deguk védelmében

A deguk egyre kedveltebb háziállatok, ennek ellenére kevesen tudják, hogy eredetileg azért hozták be őket Dél-Amerikából, hogy rajtuk tanulmányozzák a cukorbetegséget. Mivel ők a magas cukortartalmú étrend hatására könnyen cukorbetegekké válnak. A folyamat szinte ugyanúgy megy végbe, mint az embereknél, és a végeredménye az ő esetükben is a 2-es típusú cukorbetegség.


A deguk étrendje tartalmaz szénhidrátokat, de kizárólag összetett szénhidrát formájában, amilyen például a keményítő vagy a cellulóz. Az emésztés során ezek egyszerű szénhidráttá, azaz szőlőcukorrá bomlanak, és így szívódnak fel a vérbe. A folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy a vércukorszint állandó és kiegyensúlyozott legyen. A vérben lévő szőlőcukrot a hasnyálmirigy által termelt inzulin szállítja a sejtekbe. Itt a szőlőcukor megkötődik az inzulinreceptorokon, így azok fel tudják venni a cukrot, amit aztán energiaforrásként hasznosítanak.

Ha azonban magas cukortartalmú táplálékot (aszalt gyümölcsöt) kap, az abban lévő sok cukor -ami az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozik- gyorsabban és nagy mennyiségben jut be a vérbe, hirtelen magas vércukorszintet eredményezve. Ha ez gyakran megismétlődik, a folyamat eredményeként a sejteken lévő inzulinreceptorok száma lecsökken és már hiába van a sok cukor a vérben inzulinhoz kötve, nem tud bejutni a sejtekbe. Ezt a folyamatot hívjuk rezisztenciának (érzéketlenségnek).

A magas vércukorszint rengeteg kárt okoz a szervezetben. Károsítja az idegrendszert, az immunrendszert, a májat, a veséket, valamint a szemet. A szemlencse elhomályosodásához (szürkehályog) vezet, valamint a retina (a szem ideghártyája) is károsodhat. Ez korlátozza a látást, ami vakságig fajulhat.

Ha már kialakult a cukorbetegség, azt onnan vehetjük észre, hogy az állat sok vizet iszik, (próbálja ezzel is hígítani a vérében lévő cukorkoncentrációt), a szemlencse elhomályosodik, fehérnek tűnik az állat szeme. Sajnos a már kialakult károsodások nem visszafordíthatóak. Az állapot legfeljebb szinten tartható cukormentes étrenddel, valamint jótékony hatású lehet a Vetri DMG csepp (Hatékony immunstimuláns és anyagcsere aktivátor. A szervezetben lezajló szinte valamennyi biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlen molekula.) adagolása. 1 csepp / 100 g testtömeg.

A fentiek értelmében a deguk étrendjében kerülni kell a magas cukortartalmú táplálékokat, pl. az aszalt gyümölcsöket. Friss víz mindig legyen előttük. Napi kétszer 1 teáskanálnyi degueleség (a forgalomban lévő legjobb, állatorvosok által ajánlott eledel deguk számára a Versele Laga Chinchilla Complete), illatos, jó minőségű széna, gyógynövényes széna, friss fűféle vagy lucerna adható nekik.
A sok zsírt tartalmazó eledelt (olajos magvakat) is kerülni kell, mert könnyen elhíznak, ami szintén hajlamosítja őket a cukorbetegségre.

Testvéri rivalizálás

A videó a napokban készült a két kislányról, mikor ivás közben veszekednek. A vizükben még mindig fel van oldva egy kevés Bio Lapis, ami a többieknek nem, de nekik úgy tűnik nagyon ízlik. Veszekedés közben különböző hangokat hallatnak és lökdösik egymást. Nagyon viccesek, hogy tiszta víz az egész álluk, nyakuk, fejük...

 

Dupla vagy semmi!

Lilike sajnálatos vetélése után (már előbb is megfordult a fejemben) komolyan elgondolkodtam azon, hogy be kellene szereznem még egy nőstényt. Viszont már tavaly is megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy az egy hím és egy nőstény páros elég nehézkesen működik. Sokat van a pár külön, ritkán születnek babák... Sokkal jobban, könnyebben és hatékonyabban lehet úgy tenyészteni, ha van egy hím és mellette több nőstény. Éppen ezért jutottam el arra a döntésre, hogy beszerzek Marci mellé két új nőstény degut. Véletlenek folytán találtam rájuk, és kedd óta már velem vannak. Ami a legcsodásabb, hogy semmi közük nincs Marcihoz, ugyanis a lányok szülei kereskedésből vannak. Az anyjuk vadas színű kék hordozó, az apjuk kék. Tehát megvan a vérfrissítés, a kitűnő genetika, ami nálam a legelső szempont.

Tovább»

KÉK DEGUK


Köszöntelek

a blogomon!

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kék Csoda Tenyészet

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
A blogom előzményét a

kekdeguk.blogger.hu

oldalon nézhetitek meg.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Folyamatosan van nálam eladó
 Versele-Laga Crispy Pellet Chinchilla & Degu
prémium eledel.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ha kérdésed van,

írj bátran:


meki_15@freemail.hu

 
vagy hívj nyugodtan:


06202367387

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

D.E.G.U.

Don't Ever Give Up 

Soha ne add fel

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Csak két nap van az évben,
 amikor semmit nem tehetsz:
 az egyik a tegnap,
a másik a holnap.

Tehát csak a MA a
megfelelő nap arra, hogy
 szeress, hogy higgy, és
 elsősorban, hogy élj!

Dalai láma

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Álmodozni csodálatos dolog.
 Annál csak egyetlen
 jobb dolog van.
Tenni valamit az
álmainkért, hogy
 megvalósuljanak.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

"Tenyésztésbe csak
annak szabad belekezdeni,
 aki érez magában
 elkötelezettséget,
 áldozatkészséget,
 az adott fajta iránt érzett
 rajongást, amely arra
ösztönzi, hogy szakszerű,
 szüntelen gondoskodást,
 törődést biztosítson az
állatok számára, amely
 az egészséges testi és
lelki fejlődésükhöz
 elengedhetetlen. Szüntelen
tanulnia kell, szaktudását
bővíteni, azért, hogy tenyésztői
munkája eredményes legyen,
 hiszen a tenyésztésnek az
 a célja, hogy az adott
 fajtát jobbá tegyük,
 mind küllemben,
 mind egészségileg.
  A tenyésztői munka
lemondásokkal és
áldozatokkal jár,
hiszen a kiállításokra,
amelyek révén a tenyésztő
 visszaigazolást kaphat
a munkája eredményességéről,
sokat kell utazni, mindez
időbeli és anyagi
áldozattal jár. De annak,
 aki ezt a nemes célt tűzte
ki maga elé, mindez nem
is jelent akkora áldozatot,
hanem egy kellemes
kikapcsolódást, egy
 életformát jelent.
A folyamatos szakmai
fejlődés pedig újabb
 kihívásokra ösztönzi
a tenyésztőt."

  Írta: Zeitler Enikő (MEOE által
 képesített tenyésztő)

 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Videóim:♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

A kívánságok szolgálhatnak tanácsként, célként vagy útmutatóként. Lehet, hogy kívánságok formát öltött vágyak. Olyanok, mint valamilyen nyelv, amely az életedről mesél, és arról, ami benned működik. Ebből felismerheted, hogy nem minden kívánságnak az az értelme, hogy beteljesüljön. A legfontosabb, hogy megértsük őket.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Degubeszéd...
Senki sem érti,
mégis mindenki
küzd azért,
hogy megértse.
De, ha mi már
elrontottuk a
sajátunkat,
legyen ez csakis
az ő titkuk.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Deguszerelem

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 "Szeretni azt jelenti,

hogy elfogadjuk azt,

ami volt, ami van,

ami lesz, és azt,

ami még nem történt meg.

Nem feltétlenül azok a

boldog és kiteljesedett

személyek, akiknek minden

dologból a legjobb van,

hanem azok, akik a

legjobbat tudják kihozni

mindabból, amijük van."

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Vers a deguimról

Vers a deguimról

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Díjak, amiket kaptam

diamond blogger

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

C Í M K E F E L H Ő
HTML

2013.05.10-től

Flag Counter