A deguk egyre kedveltebb háziállatok, ennek ellenére kevesen tudják, hogy eredetileg azért hozták be őket Dél-Amerikából, hogy rajtuk tanulmányozzák a cukorbetegséget. Mivel ők a magas cukortartalmú étrend hatására könnyen cukorbetegekké válnak. A folyamat szinte ugyanúgy megy végbe, mint az embereknél, és a végeredménye az ő esetükben is a 2-es típusú cukorbetegség.


A deguk étrendje tartalmaz szénhidrátokat, de kizárólag összetett szénhidrát formájában, amilyen például a keményítő vagy a cellulóz. Az emésztés során ezek egyszerű szénhidráttá, azaz szőlőcukorrá bomlanak, és így szívódnak fel a vérbe. A folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy a vércukorszint állandó és kiegyensúlyozott legyen. A vérben lévő szőlőcukrot a hasnyálmirigy által termelt inzulin szállítja a sejtekbe. Itt a szőlőcukor megkötődik az inzulinreceptorokon, így azok fel tudják venni a cukrot, amit aztán energiaforrásként hasznosítanak.

Ha azonban magas cukortartalmú táplálékot (aszalt gyümölcsöt) kap, az abban lévő sok cukor -ami az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozik- gyorsabban és nagy mennyiségben jut be a vérbe, hirtelen magas vércukorszintet eredményezve. Ha ez gyakran megismétlődik, a folyamat eredményeként a sejteken lévő inzulinreceptorok száma lecsökken és már hiába van a sok cukor a vérben inzulinhoz kötve, nem tud bejutni a sejtekbe. Ezt a folyamatot hívjuk rezisztenciának (érzéketlenségnek).

A magas vércukorszint rengeteg kárt okoz a szervezetben. Károsítja az idegrendszert, az immunrendszert, a májat, a veséket, valamint a szemet. A szemlencse elhomályosodásához (szürkehályog) vezet, valamint a retina (a szem ideghártyája) is károsodhat. Ez korlátozza a látást, ami vakságig fajulhat.

Ha már kialakult a cukorbetegség, azt onnan vehetjük észre, hogy az állat sok vizet iszik, (próbálja ezzel is hígítani a vérében lévő cukorkoncentrációt), a szemlencse elhomályosodik, fehérnek tűnik az állat szeme. Sajnos a már kialakult károsodások nem visszafordíthatóak. Az állapot legfeljebb szinten tartható cukormentes étrenddel, valamint jótékony hatású lehet a Vetri DMG csepp (Hatékony immunstimuláns és anyagcsere aktivátor. A szervezetben lezajló szinte valamennyi biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlen molekula.) adagolása. 1 csepp / 100 g testtömeg.

A fentiek értelmében a deguk étrendjében kerülni kell a magas cukortartalmú táplálékokat, pl. az aszalt gyümölcsöket. Friss víz mindig legyen előttük. Napi kétszer 1 teáskanálnyi degueleség (a forgalomban lévő legjobb, állatorvosok által ajánlott eledel deguk számára a Versele Laga Chinchilla Complete), illatos, jó minőségű széna, gyógynövényes széna, friss fűféle vagy lucerna adható nekik.
A sok zsírt tartalmazó eledelt (olajos magvakat) is kerülni kell, mert könnyen elhíznak, ami szintén hajlamosítja őket a cukorbetegségre.